başlıyor!



evet! yine pek çok insanı heyecandan titreten, sokaklarda çırılçıplak koşarak 'dünya kupasıııı!!' diye bağırmaya iten mübarek kupa başlıyor. bu kadar çılgınlaşmaya meyletmemiz normal, zira dört yılda bir yapılarak özletmesiyle beraber endüstriyel futbol biraz da olsun dışına çıkabildiğimiz ender (belki de tek) organizasyonlardan biri bu. tabii 'messi napacak?' sorusu herkesin aklını kurcalıyor ama, kupaya renk katan aslında oynanan futbolun kalitesi değil. eğer ilk beklentisi bu olan varsa şampiyonlar ligi maçlarının tekrarını izlemesini tavsiye ederim.
dünyanın sağ alt köşesinden denizden sıkılmışlar, sol üstten fazla acılı sıcak yemekten ağzı yananlar, sol alttan dans etmekten başı dönmüşler, uzak sağda kendi yalnızlıklarında kaybolmuşlar ve tam üstten bir sürü 'kibirli beyaz adam' kara kıtaya, dünyanın neredeyse göbeğine geliyorlar. işte bütün bu futbol seviciler ve oynayıcıların bir aylığına burada toplanmasıyla, kimilerinin hiç sevmediği bu 'kültürel mozaik', mozaikliğini aşıp bir gökkuşağı halini alıyor ki, bu da john lennon'ın hayalini kurduğu 'bir ve bütün' dünyanın gerçekleşmesine en çok yaklaştığımız anlar oluyor.
öte yandan dünya kupalarının içinden kendi efsanelerini çıkarma yönünde haklı bir şöhreti olması da bambaşka bir heyecanlanma nedeni. pele gibi adı sanı duyulmamış bir adamın çıkıp dünyayı sallaması, maradona'nın ingiltere maçında yaptıkları, roger milla'nın o yaşta yumruğunu vurup 'biz de varız' diyerek kamerun'u herkesin sevgilisi yapması veya baggio'nun kaçırdığı penaltı... örnek bol, ama demem o ki tarihe ve gözümüzün önünde yaşanacak masallara tanıklık etme düşüncesi tüylerimi diken diken ediyor.
biz bu mekandayız bu kupada. çok yazıp, konuşup, eleştirip, tartışacağız. ama bizim yetmediğimiz yerde tribünde insanlar olacak. anlamlı ya da anlamsız, bağırıp çağırarak olan biteni özet geçecekler. belki insan sesi de yetmeyecek bu coşkuyu ifade etmeye. o yüzden ben de şimdilik susuyorum ve diyorum ki:
''vuvuzelalar ötsün, kupa başlasın!''

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel bir paylaşım olmuş dostum takibindeyiz.

Yorum Gönder

İzleyiciler